Paleo oz. paleolitski način prehranjevanja zagovarja prehranjevanje, ki so ga imeli naši predniki daleč nazaj v dobi paleolitika. S tem izrazom označujemo zbor prehranskih priporočil, ki temeljijo na teoriji človekove evolucije. Človek naj bi bil temu načinu prehranjevanja tudi genetsko prilagojen.
Poznanih je več različic paleo diete, vsem pa je skupno to, da priporočajo uživanje čim bolj naravnih živil, torej takih, ki jih lahko v naravi naberemo, utrgamo ali ujamemo. Izogibati se je potrebno živilom, ki jih ne moremo pojesti surovih.
V praksi to pomeni, da se izogibamo:
- sladkorjem (sladkor, fruktozni sirup, agavin sirup, melasa, javorjev sirup), sladilom,
- rafiniranim maščobam (rafinirana rastlinska olja) oz. takim živilom, ki jih pridobimo z industrijskimi postopki,
- žitaricam (posebej pšenici),
- stročnicam(fižol, soja, arašidi…),
- škrobnati zelenjavi in zelenjavi, ki je ne moremo uživati surove,
- umetnim aditivom,
- mleku in mlečnim izdelkom (nekatere različice dovoljujejo uživanje manjših količin mleka organskega izvora),
- alkoholu, cigaretam.
Privoščimo si čim več:
- zelenjave,
- sadja,
- mesa (pašna živina, perutnina iz proste reje)
- rib (negojene)
- jajc
- oreškov in zdravih maščob (avokado, olje…)
Številne študije so pokazale, da nam tovrstno prehranjevanje prinaša številne prednosti:
- znižanje maščobnega tkiva in zadrževanje oz. povečanje mišičnega tkiva (ob nespremenjeni telesni aktivnosti),
- regulacija krvnega sladkorja in boljša inzulinska občutljivost,
- regulacija oz. znižanje plazemskih trigliceridov in LDL holesterola ter povišanje vrednosti »dobrega« HDL holesterola,
- regulacija krvnega tlaka.
Omenjeni parametri so ključni pokazatelji zdravja in pomembno vplivajo na razvoj številnih kroničnih bolezni (metabolni sindrom, koronarne bolezni, diabetes…).
Omenjeni parametri so ključni pokazatelji zdravja in pomembno vplivajo na razvoj številnih kroničnih bolezni (metabolni sindrom, koronarne bolezni, diabetes…).
Kulinaričnim navdušencem se morda na prvi pogled zdi, da je izbor živil precej enoličen, a vendar Paleo način prehranjevanja ponuja ogromno okusnih kombinacij, v kuhinji je potrebno le malo domišljije in spretnosti. Tudi tisti, ki niso najbolj vešči priprave kulinaričnih presežkov ali pa so na tesnem s časom, si bodo lahko le v nekaj minutah pripravili enostaven, okusen in nasiten obrok.
Primer jedilnika
Zajtrk: omleta iz jajc in zelenjave, kos sadja
Kosilo: losos s špinačo in korenčkom, mešana solata z orehi in avokadom
Večerja: zelenjavna juha s piščancem, sadna solata s kokosovim mlekom
Prigrizek: banana in pest mešanih oreškov